Menderes Mahallesi Trabzon Bulvarı No:119 Dulkadiroğlu/ KAHRAMANMARAŞ

0 (344) 231-0187

Kahramanmaraş Yangın Söndürme Sistemleri

Kahramanmaraş Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın, can ve mal kaybına neden olabilecek büyük bir felakettir. Oldukça hızlı bir şekilde yayılabilen yangını ilk müdahalede önlemek hayati önem taşır. Yangını önleme konusunda birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlardan başlıca olanı ise yangın söndürme sistemleridir. Bu sayede ortaya çıkan yangın kısa sürede önlenebilir.

 

Yangının ilk çıktığı andan itibaren her geçen dakika olası tehlikeye yol açar. Bu sebeple, yangın söndürme sistemlerinin kullanılması çok önemli olmaktadır. İnsan hızından daha hızlı sonuç veren bu sistemler, birçok tehlikeyi daha hızlı engelleyebilir. Kahramanmaraş yangın söndürme sistemleri denildiğinde akla ilk Prizma Isı gelir. Prizma Isı, deneyimli uzman kadrosu ile yangın söndürme sistemleri sunmaktadır. Bu yangın söndürme sistemleri şunlardır:

 

1) Gazlı otomatik yangın söndürme sistemleri,

 

2) Karbondioksitli yangın söndürme sistemleri,

 

3) Davlumbaz yangın söndürme sistemleri,

 

4) Sulu veya sprinkler söndürme sistemleri,

 

5) Su sisli yangın söndürme sistemleri,

 

6) Tozlu yangın söndürme sistemleri.

 

Yangın Nasıl Oluşur?

 

Kısaca bahsetmek gerekirse yangının oluşumunda oksijen, ısı ve yanıcı maddelerin etkisi vardır. Bu iç madde bir araya gelince yangın oluşur. Yangının söndürülmesi işlemi bu maddelerin birbirinden ayrılması veya yok edilmesi ile gerçekleşir. Genel olarak yanıcı maddenin ortadan kaldırılması zor olmaktadır. Bu sebeple diğer maddelerin yok edilmesi ile yangın söndürülür. Petrol ve elektrik yangınları hariç diğer yangınlarda ortam sıcaklığı düşürülür. Ayrıca, oksijenin düşürülmesi veya yok edilmesi de sağlanır. Bu yöntemler ise yangın söndürme sistemleri ile uygulanır.

 

Gazlı Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri

 

Yangın söndürme tüpü olarak da bilinen gazlı söndürme sistemleri, en çok bilinen yangın söndürme araçlarındandır. Renksiz ve kokusuz olması ile çokça tercih edilmektedir. Ayrıca, uygulandığı alana en az şekilde zarar vermesi ile de tercih edilir. İçinde herhangi bir kimyasal madde olmaması nedeni ile fiziksel olarak kullanılır. 25 bar basınca sahip tüplerde bulunan bu sistem, içerisinde halon gazına benzer bir gaz bulundurur.  Ani bir şekilde alev alabilecek sıvı depolarında ve güç merkezlerinde bulundurulur. Ayrıca, bu yerlere telefon santralleri ve bilgisayar odaları da örnek verilebilir.

 

Karbondioksitli Yangın Söndürme Sistemleri

 

Karbondioksitli yangın söndürme sistemi, yangın söndürme sistemleri arasında en çok tercih edilen sistemlerden birisidir. Gazlı yangın söndürme sisteminin aksine, insan bulunmayan yerlerde tercih edilir. Bunun nedeni, içerdiği gazdır. Bu gaz insan sağlığına karşı oldukça zararlı olduğundan insan olmayan ortamlarda kullanılmaktadır. Ortamdaki oksijeni hızlı bir şekilde çekerek ısıyı düşürür ve yangının yayılmasını önler. Hem bölgesel hem de hızlı bir şekilde etkisini gösterir. Bu sebeple, hassas cihazların olduğu ortamlarda karbondioksitli yangın söndürme sistemi kullanılır.

 

Davlumbaz Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri

 

Davlumbaz otomatik yangın söndürme sistemi, davlumbaz kullanılan alanlarda kullanılır. Bu nedenden dolayı davlumbaz otomatik yangın söndürme sistemleri mutfaklarda tercih edilir. Yangınların en çok çıktığı ortamlardan birisi olan mutfaklardır. Isı seviyesi yüksek olan yerler olan mutfaklarda bu yangınlar çok sık görülmektedir.

 

Davlumbaz yangın söndürme sistemi, yangın önleme yöntemi olarak sıvı kullanmaktadır. Bu sıvı, PH değeri düşük karbonatlı sıvılardır. Yangın anında devreye girerek yayılan bu sıvı ile çok kısa bir süre içinde yangın önlenir. Alev ile oksijen arasındaki bağlantıyı yok eden bu sıvı ile yangın yayılmadan kısa bir süre içinde önlenir. Daha çok mutfaklarda tercih edildiğinden yemek üretimi yapılan yerlerde kullanılır. Bu yerlere kafeler, hastaneler, oteller ve alışveriş merkezleri örnek gösterilebilir.

 

Sulu Yangın Söndürme Sistemleri

 

Sulu yangın söndürme sistemleri, çıkabilecek birçok tehlike durumunu önlemek amacıyla kullanılır. Bu durumlara örnek olarak deprem tehlikesi, donma durumu ve raf düzeni örnek verilebilir. Bu yangın söndürme sisteminin 4 türü vardır:

 

1) Islak borulu,

 

2) Kuru borulu,

 

3) Baskın,

 

4) Yangın öncesi,

 

Tozlu Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri

 

Tozlu otomatik yangın söndürme sistemleri arasında yangına müdahale etme süresi en düşük olanıdır. Bu sebeple sadece belirli bir alanı söndürme işleminde kullanılır. Boru tesisatlarının içine yerleştirilen azot gazının ortaya dökülmesi ile yangın söndürülür. Daha çok kimyasal madde yapan yerlerde kullanılmaktadır. Bu yerlere örnek olarak boya kabinleri, patlayıcı depoları örnek olarak gösterilebilir.

 

Prizma Isı güvencesi ile yangın söndürme sistemleri için sitemizi ziyaret ederek daha fazla bilgi alabilirsiniz.